Оптимізація консервної банки циліндричної форми

Молчановська, В. О. and Бабенко, С. В. (2021) Оптимізація консервної банки циліндричної форми. Актуальні проблеми природничих і гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених «Родзинка – 2021» : XXІIІ Всеукраїнська наукова конференція молодих учених / редкол. : О. В. Черевко (голова) [та ін.]. pp. 608-610.

[img] Text
2021_rodzinkа-608-610.pdf

Download (921kB)

Abstract

Будь-яка бізнес-компанія, що займається виробництвом товарів чи благ, намагається зробити це виробництво якомога прибутковим. З проблемою мінімізації витрат мають справу, зокрема, виробники металевої тари циліндричної форми для консервованих продуктів. Таким чином, актуальною є задача відшукання оптимальних розмірів такої банки, за яких її виготовлення було б найбільш вигідним порівняно з банками інших розмірів, у відповідності до певних критеріїв. У курсі математичного аналізу класичною є задача про оптимальні розміри «теоретичної» консервної банки. Задача полягає в тому, щоб знайти такі розміри консервної банки циліндричної форми, за яких вона мала б задану місткість і при цьому витрати на матеріал (жерсть) були б мінімальними. «Теоретичність» банки полягає в тому, що витрати на закаточні шви, які виникають в процесі виготовлення банки, та на відходи при вирізанні заготовок, не враховуються. Розв’язком цієї задачі є банка, висота якої співпадає з діаметром основи (осьовий переріз банки є квадратом).

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Математичний аналіз ; консервна банка ; банка циліндричної форми
Subjects: Фізико-математичні науки
Divisions: Навчально-науковий інститут інформаційних та освітніх технологій
Depositing User: Наукова Бібліотека
Date Deposited: 07 Apr 2023 08:22
Last Modified: 07 Apr 2023 08:22
URI: https://eprints.cdu.edu.ua/id/eprint/5439

Actions (login required)

View Item View Item