Інституційний репозитарій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Принципи та методи ціноутворення на високоякісну продукцію тваринництва в сучасних умовах

Кирилюк, І. М. (2020) Принципи та методи ціноутворення на високоякісну продукцію тваринництва в сучасних умовах. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія Економічні науки (№ 1).

[img] Text
visnik 2020-1_144-154.pdf

Download (906kB)

Резюме

Обґрунтовано необхідність розвитку системної концепції ціни на основі дослідження впливу на ціну низки взаємопов’язаних чинників. Для обгрунтування такої концепції використано інструментарій концепції альтернативної цінності благ. Цінність як економічна категорія виражає суб’єктивний аспект сприйняття (оцінювання) товару як споживачем (на основі його корисності, рідкісності тощо), так і виробником (на основі усвідомлення альтернативної цінності товару, тобто цінності втрачених можливостей від альтернативного використання ресурсів). Доведено, що ціна є формою грошового вираження цінності благ. Вона формується під впливом системи чинників ціноутворення (економічних, технологічних, психологічних, політичних тощо), які мають різну спрямованість та потенціал впливу залежно від конкретної ситуації на певний період часу. Відповідно, процес формування ціни пов’язаний не лише з виробничими, а й ринковими умовами. Визначено принципи та методи ціноутворення на високоякісну продукцію тваринництва в сучасних умовах. До основних принципів ціноутворення, поряд з науковістю, цільовою спрямованістю, безперервністю, віднесено принципи пропорційності та адекватності. Зроблено висновок, що застосування методів ціноутворення з орієнтацією на попит і конкуренцію в умовах великих масштабів фальсифікації продукції, при переважанні олігопсонічного та монопсонічного середовища не забезпечує встановлення такої ціни на високоякісну продукцію тваринництва, яка гарантуватиме хоча б просте відтворення.

Тип елементу : Стаття
Неконтрольовані ключові слова: вартість ; цінність ; ціна ; системна концепція ціни ; принципи ціноутворення ; методи ціноутворення ; активне ціноутворення ;пасивне ціноутворення ; цінове регулювання ; продукція тваринництва
Теми: Економічні науки
Підрозділи: Навчально-науковий інститут економіки і права
Користувач, що депонує: Наукова Бібліотека
Дата внесення: 23 Вер 2020 09:04
Останні зміни: 23 Вер 2020 09:04
URI: https://eprints.cdu.edu.ua/id/eprint/4042

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу